Recomandarile Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ): Coronavirus


Principiile de baza pentru reducerea riscului general de transmitere a infectiilor respiratorii acute sunt:

 • Evitarea contactului strans cu persoanele care sufera de infectii respiratorii acute;
 • Spalarea frecventa a mainilor, in special dupa contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
 • Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele salbatice;
 • Gatirea temeinica a carnii si a oualor;
 • Persoanele cu simptome de infectie respiratorie acuta ar trebui sa respecte eticheta tusei (mentineti distanta), acoperiti tusea si stranuturile cu tesaturi de unica folosinta sau imbracaminte si spalati-va pe maini);
 • In cadrul institutiilor de asistenta medicala, trebuie imbunatatite practicile standard de prevenire si control al infectiilor in spitale, in special in sectiile de urgenta. OMS nu recomanda nicio masura specifica calatorilor. In cazul simptomelor care sugereaza o boala respiratorie acuta, fie in timpul calatoriei sau dupa calatorie, calatorii sunt incurajati sa solicite asistenta medicala si sa impartaseasca istoricul calatoriei lor cu furnizorul de asistenta medicala.
  OMS nu recomanda aplicarea unei restrictii de calatorie sau comert asupra Coreei, pe baza informatiilor disponibile in prezent pentru acest eveniment.


Strategiile de prevenire sau limitare a transmiterii infectiilor in institutiile de ingrijire a sanatatii includ urmatoarele:

 1. Recunoasterea timpurie și controlul sursei. Triaje clinice, inclusiv recunoasterea precoce si plasarea imediata a pacientilor intr-o zona separata de alti pacienti (controlul surselor) este o masura esentiala pentru identificarea rapida, izolarea si ingrijirea adecvata a pacientilor cu infectie cu vCV suspect. Semnele comune de infectie includ simptome respiratorii, febra, tuse, dificultati de respiratie. In cazuri mai severe, infectia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienta renala si chiar moarte.
 2. Aplicarea Precautiilor standard pentru toti pacientii
  Se asigura urmatoarele masuri de igiena respiratorie:
  - Oferiti o masca medicala pentru infectia cu vCV suspect pentru cei care o pot tolera
  - Acoperiti nasul si gura in timpul tusei sau stranutului cu batiste de unica folosinta sau cotul flexat
  - Efectuati igiena mainilor dupa contactul cu secretii respiratorii.
  Utilizarea echipamentelor de protectie personala (PPE)
  Trebuie respectate in mod constant si corect procedurile de curatare si dezinfectare. Curatarea minutioasa a suprafetelor cu apa si detergent si aplicarea de dezinfectanti de utilizare frecventa (cum ar fi hipocloritul de sodiu), care este o procedura eficienta si suficienta.


Momentan nu exista vaccin disponibil. Trusele de testare in laborator vor fi achizitionate si disponibile la Institutul Matei Bals, centrul desemnat pentru controlul bolilor transmisibile.